Είναι γεγονός πως το σχολείο σου προσφέρει ουσιαστικά τις βάσεις για τη μετέπειτα επαγγελματική σου ζωή.
Ωστόσο, είναι επίσης γεγονός ότι ένα απολυτήριο λυκείου δεν είναι αρκετό για να σου εξασφαλίσει μια αξιόλογη επαγγελματική σταδιοδρομία, καθώς η σύγχρονη αγορά εργασίας απαιτεί την κατοχή όλο και περισσότερων πολύτιμων προσόντων.
Αυτή η διαπίστωση οδηγεί πολύ κόσμο στο κυνήγι της αναβάθμισης γνώσεων και δεξιοτήτων, με τις σπουδές να αποτελούν μια δημοφιλή λύση.
Και τότε είναι που εμφανίζεται το εξής δίλημμα:
Πανεπιστήμιο ή ΙΕΚ; Τι να επιλέξω;
Σε αυτό το δίλημμα θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε παρακάτω, οπότε δώσε βάση και συνέχισε να διαβάζεις!
Ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο στην επιλογή σπουδών;
Πριν μπούμε στο βασικό θέμα μας, καλό θα είναι πρώτα να δούμε τους σημαντικότερους παράγοντες που θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου, πριν αποφασίσεις ποιον εκπαιδευτικό δρόμο θα ακολουθήσεις.
Τι παίζει, λοιπόν, σημαντικό ρόλο στην επιλογή σπουδών;
- Η τοποθεσία του εκπαιδευτικού ιδρύματος (π.χ. μακριά ή κοντά από τον τόπο διαμονής)
- Οικονομικά κριτήρια και διαθέσιμος προϋπολογισμός του υποψηφίου (π.χ. δίδακτρα, κόστος διαβίωσης ειδικά αν το εκπαιδευτικό ίδρυμα είναι σε άλλη πόλη κ.α.)
- Το περιεχόμενο του προγράμματος σπουδών (ταιριάζει με τα ενδιαφέροντα και τους στόχους σας;)
- Οι υποδομές και ο εξοπλισμός του ιδρύματος (παρέχει, για παράδειγμα, όλα τα απαιτούμενα μέσα;)
- Η φήμη του εκπαιδευτικού ιδρύματος
- Το διδακτικό προσωπικό (π.χ. τα βιογραφικά των καθηγητών, η επαγγελματική τους πορεία κ.α.)
Σύγκριση πανεπιστημίου και ΣΑΕΚ
Και τώρα είναι η ώρα να μπούμε στο κυρίως θέμα μας και να δούμε αναλυτικά τη σύγκριση μεταξύ των δύο επιλογών, προκειμένου να σε βοηθήσουμε να επιλέξεις ανάμεσα σε πανεπιστήμιο ή ΣΑΕΚ.
Πάμε να ξεκινήσουμε!
1. Κύρος και αξία πτυχίου
Μία Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) – Πρώην ΙΕΚ ανήκει στη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση, τη στιγμή που ένα πανεπιστήμιο εντάσσεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Από αυτή τη διάκριση και μόνο μπορείς να καταλάβεις ότι η φοίτηση σε ένα πανεπιστήμιο θεωρείται μεγαλύτερου κύρους, ενώ και η αξία που έχει ένα πανεπιστημιακό πτυχίο είναι μεγαλύτερη από την αξία ενός πτυχίου ΣΑΕΚ.
Πιο συγκεκριμένα, τα πτυχία των αποφοίτων ΣΑΕΚ ανήκουν στο Επίπεδο 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, ενώ τα πανεπιστημιακά πτυχία στο Επίπεδο 6.
Μετά από αυτό που μόλις είπαμε, μπορεί να αναρωτιέσαι πράγματα όπως:
Μετά το ΣΑΕΚ τι μπορώ να κάνω;
Πώς μπορώ να αναβαθμίσω το πτυχίο ΣΑΕΚ μου;
Γι’ αυτό, πρέπει να σου πούμε πως κανείς δε σε εμποδίζει να κάνεις κατατακτήριες από ΣΑΕΚ σε πανεπιστήμιο και να κατακτήσεις το 6ο επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων!
2. Κόστος σπουδών
Μια βασική διαφορά μεταξύ ενός δημόσιου πανεπιστημίου κι μιας ΣΑΕΚ έχει να κάνει με τον οικονομικό παράγοντα.
Το πανεπιστήμιο δεν απαιτεί την καταβολή διδάκτρων, κάτι που σημαίνει ότι μπορείς να αποκτήσεις πολύτιμες γνώσεις που θα σε βοηθήσουν στο μέλλον χωρίς να πληρώσεις ούτε ευρώ.
Μιλάμε, φυσικά, για σπουδές προπτυχιακού επιπέδου, μιας και τα περισσότερα μεταπτυχιακά είναι πλέον επί πληρωμή.
Παρεμπιπτόντως, αν σκέφτεσαι να κάνεις μεταπτυχιακές σπουδές, μη χάσεις την ευκαιρία να διαβάσεις ποια είναι τα μεταπτυχιακά με μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας!
Από την άλλη, οι σπουδές σε ιδιωτικά ΣΑΕΚ απαιτούν την πληρωμή διδάκτρων (υπάρχουν και δημόσια ΣΑΕΚ που προσφέρουν δωρεάν σπουδές).
3. Διάρκεια σπουδών
Ένας ακόμα παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο στην απόφαση για πανεπιστήμιο ή ΣΑΕΚ είναι η διάρκεια σπουδών.
Ένα σημαντικό πλεονέκτημα των ΣΑΕΚ (γνωστά και ως επαγγελματικές σχολές) είναι ότι τα προγράμματα σπουδών που προσφέρουν είναι πολύ μικρότερα σε διάρκεια (συνήθως ένα ή δύο έτη) σε σχέση με αυτά των πανεπιστημίων.
Επιτρέπουν την παροχή σημαντικών γνώσεων και δεξιοτήτων σε σύντομο χρονικό διάστημα, κάτι που σημαίνει ότι ακολουθώντας τη συγκεκριμένη επιλογή, ένας απόφοιτος ή μια απόφοιτη ΣΑΕΚ μπορεί να βγει στην αγορά εργασίας αρκετά νωρίτερα.
Από την άλλη, οι πανεπιστημιακές σπουδές διαρκούν συνήθως τέσσερα ή πέντε χρόνια, ένα διάστημα αρκετά μεγαλύτερο μέχρι και την επίσημη έξοδο στην αγορά εργασίας.
Πάντως, αν θέλεις να είσαι συνεπής και να τελειώσεις εγκαίρως τις σπουδές σου, διάβασε στο άρθρο μας ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για αποδοτικό διάβασμα και πάρε πτυχίο στην ώρα σου!
4. Πρόγραμμα σπουδών – Γνώσεις και δεξιότητες
Μια ακόμα βασική διαφορά μεταξύ πανεπιστημίου και ΣΑΕΚ είναι το πρόγραμμα σπουδών και οι παρεχόμενες γνώσεις και δεξιότητες.
Από τη μία, τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα (πανεπιστήμια) παρέχουν πιο ολοκληρωμένα, προχωρημένα και απαιτητικά προγράμματα σπουδών, καθώς δίνουν μεγάλη βάση και σε γενικότερες θεωρητικές γνώσεις γύρω από ένα επιστημονικό πεδίο.
Από την άλλη, τα προγράμματα σπουδών που προσφέρουν τα ΣΑΕΚ είναι πιο εστιασμένα και πιο εξειδικευμένα για συγκεκριμένες τέχνες ή επαγγέλματα.
Αποτέλεσμα αυτού είναι τα ΣΑΕΚ να προτιμούνται από άτομα που ξέρουν ακριβώς τι θέλουν να κάνουν επαγγελματικά και επιθυμούν να λάβουν στοχευμένες γνώσεις για κάποιο επάγγελμα, κάτι που μπορεί να τους βοηθήσει να βρουν γρηγορότερα δουλειά και να ενταχθούν πιο άμεσα σε κάποιο εργασιακό περιβάλλον.
Επιπλέον, πολλοί δεν επιθυμούν τις πολλές θεωρητικές γνώσεις που προσφέρει το πανεπιστήμιο και, έτσι, στρέφονται σε ΣΑΕΚ που παρέχουν πιο πρακτικές γνώσεις.
Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι τα περισσότερα ΣΑΕΚ έχουν ως υποχρεωτική την πρακτική άσκηση για τη λήψη του πτυχίου, κάτι που δεν ισχύει πάντα με τα πανεπιστήμια (συνήθως η πρακτική άσκηση είναι προαιρετική).
Έτσι, αν αναρωτιέσαι πού χρειάζεται η πιστοποίηση ΣΑΕΚ, μάθε πως μια τέτοια εκτιμάται αρκετά από εργοδότες που επιθυμούν να βρουν έναν εργαζόμενο που θα είναι (θεωρητικά) πιο έτοιμος για άμεση ένταξη στο εργασιακό περιβάλλον, συγκριτικά με έναν απόφοιτο πανεπιστημίου.
5. Δικτύωση
Ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό των Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης είναι ότι έχουν καλύτερη επαφή με την αγορά εργασίας σε σχέση με τα πανεπιστήμια.
Η δικτύωση που μπορεί να προσφέρει ένα ΣΑΕΚ συνήθως είναι κάτι που δε θα μπορέσεις να βρεις τόσο εύκολα σε ένα πανεπιστήμιο. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει πως η δικτύωση μέσω του πανεπιστημίου είναι ακατόρθωτη.
Πανεπιστήμιο ή ΣΑΕΚ – Συνοψίζοντας
Εάν, λοιπόν, βρίσκεσαι στο δίλημμα πανεπιστήμιο ή ΣΑΕΚ, πλέον γνωρίζεις όλα τα απαραίτητα, προκειμένου να πάρεις την καλύτερη δυνατή απόφαση για εσένα και για την επαγγελματική σου σταδιοδρομία.
Φρόντισε απλά να εξετάσεις και να «ζυγίσεις» σωστά όλους τους παράγοντες που σου παρουσιάσαμε παραπάνω και ξεκίνα τις σπουδές σου σε όποιο πεδίο επιθυμείς!
Βρες στο CEARS τις πιο σύγχρονες ειδικότητες ΣΑΕΚ και βάλε τις βάσεις για μια επιτυχημένη καριέρα!